وبلاگ نویس شوید!
به نام خدا
سلام!
چند وقت پیش یکی از دوستان که از وبلاگ داری حقیر خبردار شده بود و دلش میخواست یه جور دستی توی این حلیم دنیای اینترنت بچرخونه، سر بحث رو باز کرد که دوست داره وبلاگ داشته باشه و کار کنه... یه جورایی شبیه به گذشته های خود من... بهش گفتم که وبلاگ نویسی قبل از اینکه تکنیک فنی و آشنایی با اینترنت و کامپیوتر لازم داشته باشه نیاز به تولید محتوا داره، حالا چی بلدی؟ چی میخوای بذاری تو وبلاگت؟!
فکر کنم بنده خدا به اینجای کار دیگه فکر نکرده بود! آخه رفت و دیگه اسم وبلاگ هم نیاورد!!!
اما حالا دوست دارم تجربیاتی که خودم پیدا کردم و از دیگران شنیدم، در اختیار شما هم قرار بدم تا شاید خط شروعی باشه برای کسی که علاقه ای به این کار داره و دوستان هم فکر نکنن ما کسی هستیم و کار خاصی انجام میدیم که بخوان مثل ما باشن!!!!
قبل از شروع، سینه ای صاف میکنیم تا با هم جدی تر بحث کنیم! همچنین به ذکر این نکته باید تأکید کنم که اینها صرفاً تجربیات شخصی بنده هستند، ولی امیدوارم که راه گشا باشند...
1- مطالعه کنید
اولین و شاید مهمترین نکته در نوشتن، دامنه لغات گسترده است تا در صورت لزوم بتوان برای حفظ وزن لغات مناسب را جایگزین نمود و همچنین نوشته خود را از یک بازی با کلماتِ ساده به متنی فاخر ارتقا داد. مهمتر از آن اینکه بدون مطالعه چیزی برای ارائه نخواهید داشت و ناگزیر از هدفی که انتخاب کرده اید فاصله خواهید گرفت و کار فرهنگیتان سبک جلوه خواهد کرد پس به فرموده ره بر « اگر مطالعه ندارید کار فرهنگی نکنید.»
2- وجودتان را سیراب کنید
نوشتن شعر و یا دلنوشته نشانی از لبریز شدن احساسات شماست پس تا میتوانید ظرفیت احساس و درک خود را با خواندن اشعار و دلنوشتههای دیگران نسبت به آن موضوع، لبریز کنید.
3- الهام بر سر نامحرمان فرود نمیآید
ذهن خود را از موضوعات بیهوده و مخرب رها سازید؛ به فراخور تولید محتوایی که مد نظر شماست باید در مورد همان موضوع اندیشید و به آثار مشابه دیگران توجه داشت. مطمئناً حافظ هم اگر موسیقی رَپ گوش میداد اشعارش به گونهای دیگر بودند!!!
4- یادداشت کنید
برای دوستان مبتدی مثل بنده به ندرت پیش میآید که کل یک نوشته به یکباره در ذهن شکل بگیرد و این الهام جای خود را به جرقههای فکری میدهد بنابراین هرگاه سوژهای یا جملهای به ذهنتان خطور کرد آن را یادداشت کنید تا بعداً بتوانید آن را بسط داده و تکمیل نمایید. توجه داشته باشید که تثبیت یک جمله در ذهن در اثر نوشتن آن برای شما حکم یک تیغ دو لبه را دارد. کلماتی که بر کاغذ نوشته شدند به سختی قابل تغییر در ذهن خواهند بود پس اگر فرصت دارید چینش کلمات و جملات را در ذهن انجام دهید و پس از رسیدن به ساختاری مطلوب آن را بر کاغذ ثبت کنید.
5- با انتخاب مسیر به هدف برسید
گاهی اوقات تنها سوژهای را در اختیار دارید و خبری از بقیه ماجرا نیست بنابراین نکاتی را که میخواهید مطرح نمایید، مشخص کنید؛ این نکات سیر نوشته شما خواهند بود و شالوده و اساس آن را تشکیل میدهند.
6- اولین بهترین نیست
شاید در نگاه اول کلماتی که در ابتدا نوشتهاید، بهترین کلمات باشند امّا همیشه اینطور نخواهد بود. شاید این جمله مشهور را شنیده باشید که : «باید متن اولیه را بعد از نوشتن کناری گذاشته و آن را رها کرد و بعد از مدتی شاید یک روز یا یک هفته دوباره آن را خواند؛ این گونه میتوان به اشکالات آن پی برد.»
7- جولان مینیمالیستها
در عصر سرعت مطالبی که در کمترین زمان بیشترین مفهوم را منتقل کنند، بیشتر مورد پسند عموم قرار میگیرند پس در صورتی که موضوع شما اجازه میدهد تلاشتان را بر خلاصهگویی قرار دهید. استفاده از کلمات سنگین و قید های بی مورد نه تنها نوشته را از زیبایی خارج میکند بلکه از سادگی و روانی درک مطلب برای خواننده نیز می کاهد و خواننده را پس از خواندن چند سطر خسته خواهد کرد.
8- استفاده از جلوه های بصری
اگر اهل عکاسی نیستید دوستی بیابید که اهلش باشد!!! داشتن عکس یا نموداری مرتبط با موضوع باعث جلب توجه خواننده و تهییج آنها بر نوشتن دیدگاه و نظر می شود، البته اگر مثل ما برایتان اهمیت دارد! ساختن پوستر و طراحی طرحی مناسب شاید گاهی از پیدا کردن دوست هم راحت تر باشد!
9- نترسید و همین حالا دست بکار شوید!
پانوشت:
می گویند تقوا از تخصص لازم تر است، آن را می پذیرم... اما می گویم آنکس که تخصص ندارد و کاری را میپذیرد، بی تقواست...! شهید مصطفی چمران
- ۹۲/۱۱/۰۸